2013-as nyári gumi körkép

2013. April 24.

Továbbra is az olcsó gumit keresik a magyar vásárlók

Végre itt az igazi tavasz, ami a jó idő mellett meghozta a nyári gumi szezont is. Az Árukereső.hu piacvezető árösszehasonlító oldal elemzése szerint a nyári gumi vásárlásnál – az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően- továbbra is az ár a meghatározó tényező. A vásárlók több mint háromnegyede a legolcsóbb árkategóriában szeretne gumit venni. Sokan nem tudják viszont, hogy a jó gumival üzemanyagot is meg lehet takarítani!

Az ár alapján döntünk
Az Árukereső.hu elemzői a portál havi 2,4 millió felhasználójának vásárlási folyamatát vizsgálva azt állapították meg, hogy 76 százalékuk továbbra is a legolcsóbb árkategóriában, azaz 20.000 forint alatt szeretne gumiabroncshoz jutni. Ebben a termékkategóriában határozottan az árérzékenység a meghatározó vásárlói magatartás, kevesen hűek hosszútávon egy-egy konkrét márkához.

Az ár dominanciája elárulja a fogyasztók vásárlási viselkedését is: a vásárlók több mint a fele úgy kezdi meg a keresgélést az Árukereső.hu immáron 24 000 nyári gumi ajánlata között, hogy nincs konkrét elképzelése arról, milyen márkájú abroncsot szeretne.

Mégis számít a márka?
A felhasználók egy adott árkategórián belül található, azonos termékjellemzőkkel bíró, ám különféle gyártók abroncsai közül, nagy valószínűséggel a márkásat részesítik előnyben. Ezt támasztja alá az a tény, hogy az Árukereső képzeletbeli népszerűségi dobogóján három ismert és elismert márka áll, sorrendben az első a Continental, a második a Hankook, a harmadik helyezett pedig a Michelin.

A hazai autósok körében szélesség tekintetében a három legkeresettebb a 195 milliméteres (20%), a 205 milliméteres (18%) és a 185 milliméteres (14%) abroncsok. Idén is a 15 colos átmérőjű gumi a favorit, (tavalyi 50 százalékkal szemben a vevők 31 százaléka választotta ezt idén), és átlagosan tíz emberből kettő választ 16, illetve 14 colos autógumit.

Kicsit kopott vagy már balesetveszélyes?
A hazai előírások értelmében csak olyan gumiabroncsot szabad használni személygépkocsin, amely esetében a mintázat mélysége a futófelület teljes kerületén eléri legalább az 1,6 mm-t. Ez a szám teherautók esetében 3 mm.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy honnan tudhatja az ember, hogy milyen mértékű kopás jelent balesetveszélyt. Az abroncs mintázatának árkaiban ún. kopásjelzők találhatók, melyek magassága megegyezik az előírttal, tehát az 1,6 és 3 milliméterrel. Ezeket kis háromszög alakú nyilakkal jelzik az abroncson. Amikor a gumi annyira elhasználódott, hogy valamelyik jelző egy szintbe kerül a futófelület bordáival, eljött az ideje a cserének. A balesetveszély elkerülése végett érdemes időt szánni a rendszeres ellenőrzésre, mivel az elkopott gumiabroncs hatására megnövekedik a fékút és fokozottan nő a vízen futás veszélye.

Amennyiben az abroncsmintázat kopása csak egy-két helyen figyelhető meg, úgy annak oka lehet bizonyos alkatrészek elhasználódása, a kerékösszetartás rossz beállítása, a nem megfelelő futómű beállítás, valamint a túl nagy, illetve túl kis nyomás a kerekekben. Ha ilyet észlel, forduljon szakemberhez, mert a rendhagyó kopás amellett, hogy csökkenti a futófelület élettartamát, negatív hatással van az üzemanyag fogyasztásra is.