Termékleírások trükkjei

2010. September 16.

Az előzőekben összefoglaltuk a sikeres webáruház titkait, illetve szabályait, amelyet célszerű minden olyan webshopnak betartani, melynek számít a használhatóság és nem utolsósorban a sikeresség.

Ezeket ma kiegészítjük a termékleírás fontosságával, összefoglaljuk a fontosabb trükköket és tippeket, amelyekkel javíthat a termékleírás hatékonyságán.

Termékleírással kapcsolatosan figyeljen a következőkre:

1. Célközönség

Elsősorban döntse el kit szeretne megszólítani. Ki az a célközönség aki érdekelt adott termékei megvásárlásában. Ez gyakran egyszerű, ha például gyerekjátékról, vagy hajvasalóról van szó, néha azonban nehéz előre látni, ki fogja termékeit keresni. Célközönsége meghatározását több módon is megteheti. A leghatékonyabb módszer egy kutatás elvégzése, amelyet kérdőív formájában készíthet el, illetve szakértő piackutatási eredményekből nyerhet ki. Egyszerűbb módja, ha maga végzi el egy nagyobb baráti társaság összehívásával.

2. Pozícionálás az oldalon

Ahhoz, hogy a felhasználók szívesen megrendeljék termékeit webshopjából, láthatóvá kell tenni a hasznos és pontos termékleírásokat is. A termék nevét érdemes egy vagy akár több képpel is bővíteni és ezek alá elhelyezni a termékleírást. Sokan nem tulajdonítanak kellő figyelmet a termékparaméterek bemutatásának, pedig a vásárlók jelentős száma dönt az alapján is az egyik- vagy másik webáruház mellett, vagy ellen, hogy az milyen részletes és megbízható adatokat szolgáltat a keresett termékről. Téves adatok nyújtása pedig örökre elveheti egy vásárló kedvét a bolttól.

3. Termékleírás struktúrája

A termékleírásnál fogalmazzon pontosan, jelenítse meg a termék tulajdonságait, emelje ki az előnyeit, de ne hazudjon. A kevés néha több ebben az esetben is igaz. Csak azokat a tulajdonságokat emelje ki, amelyek valóban léteznek az adott terméknél – még ha ez néha kevesebb is, hisz könnyen lehet, hogy a vásárlók épp egy egyszerű terméket keresnek. Semmiképpen ne jelenítsünk meg felsorolva amit az adott termék nem tud. A műszaki adatok felsorolása egyszerűbben átlátható pontokba szedett felsorolásban, de emellett szabadszavas leírás is hasznos lehet a – többek között a műszaki adatok iránt kevésbé fogékony női – vásárlóknak.

+ 1 Kerülje a helyesírási hibákat!

Az oldalon található hibák tudatlanságot, bizonytalanságot vagy akár ellenszenvet is kiválthatnak a felhasználókból. Ezért nagyon fontos odafigyelni a helyesírásra. Manapság már akár több különböző program segítségével is tudja ellenőrizni az oldalon való tartalmat. Ezért erről a részről semmiképp ne feledkezzen meg.