Nyári olvasmányok

2010. July 12.

Ugyan, ki ne szeretne leheveredni egy törölközőre a napsütötte vízpart fehér homokján, és elmerülni a legutóbbi csodálatos bestseller történetében, beleképzelve magát a főszereplő kalandos életszakaszának minden jelentébe? Persze, hogy mindannyian. Ugyanakkor nem mindegy, hogy mit, hol, és hogyan olvasunk: ügyelni kell az UVB-sugárzásra, a kiszáradásra, valamint az agysejtjeinket csőre töltött fegyverekkel támadó, mézes mázos kiadványokra is, amelyeket mostanság úgy kapkodják le a könyvesboltok polcairól, mint a négyéves kislányok a cukorkákat a bevásárlóközpontok erre kijelölt standjairól.

A Kert

A kerttel csak a baj van. Persze, szép, ha rendezett, lehet ültetni mindenféle gazt azok helyett a gazok helyett, amiket kitépdestünk, és néhanapján le lehet ülni, élvezni munkánk gyümölcsét, de egyébként csak a baj van vele. Kapálni kell. Füvet kell nyírni. Ültetni kell.

Mindez időigényes tevékenység, és mennyivel jobb olvasni róla, mint ténylegesen dolgozni vele?

Peter Himmelhuber “Kerti bútorok és díszítőelemek / Mestermunka” című könyve alapján élő tárgyakat képzel el a ház mellett elterülő területre (a maradék telek); fából, műanyagból, fémből szokatlan, ámbár szerinte dekoratív dísz- és haszonbútorokat építhetünk tippjei segítségével.

BBQ

Ha már kert, vagy kemping, vagy legalább is szabad levegő: irány sütögetni!

Ez mindig jó móka, hiszen a hasát mindenki szereti, a pácolt sült húsokhoz és köretként felhalmozott növényekhez pedig még sör is jár!

A “Barbecue – grillezés otthon és a szabadban” című kötetben Eric Treuille konyhafőnök receptjeit és tippjeit találjuk, és olyan apróságokra is felhívja a figyelmünket, mint hogy ha már szenes az étel, esetleg ne nagyon fogyasszuk el.

A krimi

A “krimi” kifejezést szerintem Mézga Paula használta utoljára, de a műfaj maga élő, nem is csoda, hogy ennyien szeretjük!

David Levien, “A bűn városa” című, tavaly kijött kötetében két szülő sztoriját követhetünk, akiknek 12 éves gyerekük egy reggelen nem tért haza az újságkihordásból. Egy évig kétségbeesve keresik mindenhogy: a rendőrség, az internet, magánnyomozó irodák segítségével, de csak nem lelik a lurkót.

Aztán jön az eredményeiről, és nem épp simulékony modoráról ismert Frank Behr, aki korábban elvesztette saját fiát, így személyes érintettsége folytán igyekszik megtenni mindent…

Egyébként 12 éves gyerekeket dolgoztatni bűncselekmény. Már legalább tudjuk, miért.

Majdnem celeb

Winkler Róbertet mostanság csak letölteni látjuk egy internetszolgáltató reklámjában, de mielőtt még autótesztelésre adta volna a fejét, majd’ tíz évig dolgozott újságíróként, és sosem írt valami rosszul.

CTRL+C / CTRL+V – Válogatott írások” című kötetében az ez alatt az idő alatt felhalmozódott, tetemes mennyiségű szövegeiből kötött egy csokrot, majd dobta a nagyérdemű elé, néhány évvel ezelőtt. Aranyos.

Sci-fi sztár

Philip K. Dick a legnagyobb sci-fi írók közé tartozik, ez pedig nem véletlen.

A “Csúszkáló valóságok“-ban önéletrajzokból, kritikákból és provokatív esszékből merített, hogy a végső kérdéseire választ kapjon (bár csak újabb kérdéseket tesz fel, ahogy ez lenni szokott): Mi a valóság? Mi az ember?

Ja, és nem minden sci-fi ufós-cucc. Ez sem az.

Az igaz történet

Az igaz történeteket azért szeretjük, mert azt hisszük, nincs benne fikció – persze, hogy van -, és egyesek abba is bele mernek gondolni, hogy “mi van, ha ez velem történik?!”.

Lássuk be, ez esélytelen. Vagy ha mégis, hajlamosak vagyunk ugyanazt tenni, amit a főhős, majd mondjuk börtönbe kerülni.

Jordan Belfort “A Wall street farkasa” címűje tényleg true story: csávókámat 26 évesen milliomosságra ítélte a sors, tíz évvel később tőzsdecsalásért és pénzmosásért ítélték el, aztán lehúzott még pár hetet egy drog- és alkoholelvonón.

Ennyi dolog után az embernek már hazudni sincs kedve, így legalább – ha kis túlzásokkal is -, de megbízhatunk a könyv hitelességében, ami a modern kor egyik legnagyobb manipulátorát igyekszik bemutatni.

A filmváltozat egyébként már készül: Leo DiCaprio játssza majd Belfortot, Scorsese pedig rendez.

A szerelmi fantázia

Hogy is van? Azok a nők, akik elítélik a pornót, az ilyen kis “romantikus regényeket” nyálazzák a buszon, amikben több az aktus, mint az interneten. Na ja, elképzelni jobb.

Persze, Charles Baxter “A szerelem bősége” címűje nem ez a fajta, itt kérem, rémálom van és egyedüllét, séta, régi barát, mély beszélgetések, aztán szerelem, de kőkeményen.

Volt és leendő feleségek, társadalmilag elfogadott narkófüggők ugranak egymás szerelmének kútjaiba, az izgalmas sztori pedig az elejétől a végéig a lapokhoz ragasztja az olvasót.

Kellhet ennél több unaloműzéshez?

A humoros kötet

A társadalmi szatíra utánozhatatlan és legjelentősebb mesterének, Kurt Vonnegutnak rövidebb munkáiból válogatták össze az “Isten hozott a majomházban!” című opuszt, amiben Vonnegut kitárulkozásait követhetjük nyomon, miközben fogjuk a hasunkat a röhögéstől.

Akárcsak az úszással: evés után fél órát várni a kezdéssel, különben bajok lesznek!

A híres angol / Fociskönyv

Úgyis vége a VB-nek, muszáj valamit mondanunk a labdaéhes drukkereknek is: olvassanak Nick Hornby-t!

Hornby nem csak az egyik legjobb angol író, aki csodálatos érzékenységgel képes témákhoz nyúlni (szerelem, megcsalás, autizmus, fiatalkori terhesség), de már két kritika-kötete is megjelent, amiben mindig saját élményeiből táplálkozik (Vájtfülűek brancsa, 31 dal), és igyekszik mindig korrekten elénk csapni, hogy mi a helyzet valójában.

Hornby focidrukker. Ebben a könyvében – amivel egy csapásra az angol próza élvonalába rúgta magát – elmeséli, milyen szurkolónak lenni. Semmi sallang: egy szurkolónak bizony áldozatokat kell hoznia. Munka, család, férfiasság, identitás-keresés, miegyéb. Persze, a foci sem maradhat ki.

A minden idők legjobb focis könyvének emlegetett “Fociláz” nőknek ugyanúgy ajánlott, sőt, kötelező, ha szeretnék kiismerni párjuk mániáját.

Ezek a kötelező olvasmányok. Ha nem szelektáltunk volna kellemesen, elnézést kérünk.

Viszont a Twilight / Alkonyat-sorozat akármelyik kötetét pedig már csak azért sem érdemes délidőben olvasni, mert a vámpírok irtóznak a napfénytől.

Éjszaka meg nem olvasni kell, hanem házaséletet élni, esernyős koktélokat fogyasztani, vagy csak szimplán aludni egy jót.