Kövesd a trendet – legyél környezettudatos

2010. June 9.

Sokan, sokszor leírták már, hogy óvjuk a környezetünket, mert ez nem csak a jövő, már a saját generációnk elkövetkezendő éveit is komolyan befolyásolja. Bizony a figyelmetlen, ösztönös cselekedeteink sokszor szennyezik környezetünket, anélkül, hogy ennek tudatában lennénk.

Június 5-e a környezetvédelem világnapja, ennek apropóján összegyűjtöttünk most 5 tippet, amelyekkel könnyedén javíthatsz rossz szokásaidon, és tehetsz a jövődért – hidd el, jó érzés lesz, ha szóba jön valahol a téma és tudni fogod, Te megteszed, ami Tőled telik! 🙂

1. Szelektív hulladékgyűjtés – már otthon

Hazánkban átlagosan közel 500 kg hulladékot termel egy lakos éves szinten, és a legtöbb szemét nem kerül újrahasznosításra, pedig rengeteg hasznos módja van a feldolgozásának. A szelektív hulladékgyűjtés egyre terjed Magyarországon is, a legtöbb településen már megtalálhatjuk az e célból felállított (legtöbbször színes) tárolókat. Vegyük a fáradtságot és sétáljunk el azokig a kukákig. Javít a hajlandóságunkon, ha már otthon szelektíven gyűjtjük a szemetet. Ezt megoldhatjuk a legolcsóbb szemetesekkel, de találhatunk direkt erre a célra kialakított tárolókat is.

2. 4 kerék helyett 2 keréken

Szép is lenne, ha mindig mindenki bicajjal járna dolgozni, bevásárolni, tán még bulizni is (veszélyes!). Annyit viszont megtehetünk, hogy hétvégente, jó időben két kerékre pattanunk és nem ülünk akkor is kocsiba, mikor pár sarokra indulunk csak otthonról. Újra divatját éli a roller is, még menedzser körökben is :). Mindenki kedvére való kétkerekűt talál manapság, akár sportos, akár utcai, akár nőies, elegáns vagy éppen elektromos kerékpárt keres magának.

3. Spórolj a vízzel

Még mindig érdemes elmondani, hogy fogmosás közben zárd el a csapvizet – sajnos hajlamosak vagyunk erről elfeledkezni… A zuhanyozás pedig harmadannyi vizet igényel, mint egy hatalmas kádban fürdőzés. Ha egy masszázs zuhanyfejre cseréljük régi darabunkat, a tusolás is egy élménnyé válhat 🙂

4. Válassz energiatakarékos gépeket

Figyeljünk oda háztartási gépeinkre is, mosógépünk súlyelektronikával ellátott legyen, vagyis a szükségesnél több vizet ne használjon. Ha új háztartási gép vásárlásán gondolkodunk, döntsünk A, A+ illetve A++ energiahatékonyságú típus mellett, mert ezek igen rövid idő alatt tízezrekkel csökkenthetik kiadásainkat. És igaz az a furcsának hangzó kijelentés is, hogy a mosogatógép fogyaszthat kevesebb vizet, mint a kézi mosogatás, ha gazdaságos típust választunk.

5. Válj tudatos vásárlóvá

Ne hagyd, hogy becsapjanak, járj utána az áraknak, a minőségnek/megbízhatóságnak, a termék egészségre gyakorolt hatásának, és környezetbarát terméket válassz. A tudatos vásárló olyan termékek mellett dönt, mely önmaga és környezete számára is megfelelő választás. Ha érdekel a téma, további újdonságokat és tippeket találsz a témában itt.