Ha már tudjuk, milyet szeretnénk, de még nem tudjuk, melyiket

2010. February 25.

Az Árukereső oldal felépítése egy kicsit megváltozott az elmúlt időszakban, méghozzá azért, hogy a felhasználók könnyebben megtalálják azokat a termékeket, amik majd a leginkább megfelelőek lesznek. A tökéletes választásig azonban hosszú az út, hiszen onnan indulunk, hogy kell egy telefon, és végül eljutunk egy konkrét típusig.

Tudjuk tehát, hogy kell egy mobil. Hogyan tovább? Az árukeresőn a kategóriaoldalakon bal oldalon szűrők egész sora segít szűkíteni a kört. A kívánt árat legfelül egy csúszka segítségével állíthatjuk be, ami jelentősen segíti a keresésünket. A csúszka mindkét vége elmozdítható, azaz felső és alsó határt is szabhatunk az árnak, a pénztárcánkhoz mérten.

Ha az árat tudjuk, már megtettük a szükséges első lépést. Innentől akár gyártónként, akár egyéb tulajdonságonként szűkíthetjük tovább a kört.

Az oldalsó paraméterek szabadon kombinálhatók – kereshetünk olyan telefont, amiben van Wifi, Bluetooth és infra kapcsolat, de ha nem fontos, hogy USB kábellel köthessük össze a számítógéppel, akkor azt nem kell bejelölnünk. Mivel a kiválasztásnál a példa során az első kritérium az ár volt, ezzel máris kizártuk a 25000 Ft-nál olcsóbb, de 35000 Ft-nál drágább készülékeket. A hálózati kapcsolatoknál az EGPRS  opció azért lett szürke, mert ebben az értékben nem találtunk olyan mobiltelefont, amelyik rendelkezik ezzel a funkcióval. Az oldalsó számok az adott tulajdonságokkal rendelkező készülékek számát jelzik, és minden újabb opció kiválasztásánál változnak.

A további paraméterek olyan kifejezéseket tartalmaznak, melyeket gyakran keresnek a látogatóink, de nem sorolhatók egyik felső tulajdonság közé sem. Ezek nem kombinálhatók a többivel, önálló szűrőként működnek. A speciális keresés tehát ebben az esetben kicsivel több böngészéssel is járhat, de előfordulhat az is, hogy így kell kevesebbet bogarászni, hiszen így biztosan csak olyan készülékeket találunk majd, amelyek leírásában szerepel a keresett kifejezés.