Olvasson el 7 tippet a biztonságos online vásárlásról, és versenyezzen a Visa-val

2023. June 19.

Ma már sok mindent el tudunk intézni az otthonunk kényelméből. Néhány kattintással streamelhetünk filmeket, közvetlenül a kanapéról bevásárolhatunk, és rendelhetünk ételt a kedvenc éttermünkből közvetlenül az asztalunkra.

A tények magukért beszélnek. A J.P. Morgan jelentése szerint Nagy-Britanniában az online retail várhatóan évi kilenc százalékkal fog növekedni a következő három évben. Franciaország és Németország a második és a harmadik legnagyobb e-commerce piac, és együttesen az összes online értékesítés egyharmadát képviselik Európában1. A növekedés változhat, de az e-commerce egyértelműen népszerű.

1 JP Morgan, 2019. Global Payments Trends Reports

Ha online fizet az árukért és szolgáltatásokért, nagyon fontos a biztonság. A Visa és a bankok keményen dolgoznak a fizetések biztonsága érdekében. Több szintű biztonsági rendszert alkalmaznak a csalások megelőzésére, az adatok védelmére, és segítenek visszaszerezni a pénzét, ha valaki jogosulatlanul használja a kártyáját.

Ezen kívül most csatlakozhat egy versenybe, amelyben a Visa szeretné megjutalmazni az ügyfeleit. Minden kétszázadik vásárló, aki az Árukeresőn a „Megvásárolom” gombbal vásárol és Visa kártyával fizet, most nyerhet egy  Niceboy HIVE Joy 3 fejhallgatót. A verseny feltételeiről itt talál további információt.

A verseny 2023.06.19-től 2023.12.31-ig tart, vagy amíg minden nyeremény kiosztásra nem kerül.

Hogyan vásároljon az interneten, hogy az a lehető legbiztonságosabb legyen?

1. Használjon biztonságos, gyors és egyszerű azonosítási módszert

Egy új uniós szabályozás előírja, hogy a bankoknak további azonosítási módszereket kell alkalmazniuk az online fizetésekhez. Ezzel ellenőrizhetik, hogy valóban Ön fizet-e, és nem valaki más. Ha lehetséges, állítsa be az ujjlenyomat olvasót vagy az arcfelismeréses hitelesítést a banki alkalmazásában a telefonján. Ez egy gyors, egyszerű és biztonságos internetes fizetési mód.

2. Keresse meg az „s” betűt

Amikor online fizet, győződjön meg arról, hogy az URL „https://” karakterlánccal kezdődik. Az „s” betű a biztonságos kapcsolatot jelöli.

3. Legyen éber

Kapcsolja be a befejezett tranzakciók értesítéseit. Ha szokatlan fizetést észlel, jelentse a bankjának. A Visa nulla felelősségvállalási politikával rendelkezik, amely segít visszaszerezni a kártyájával végzett jogosulatlan vásárlások által levett pénzt.

4. Tanulja meg használni a chargeback-et

A chargeback (másnéven visszatérítés) egy módja annak, hogy a bank visszatérítést kérjen az eladó bankjától, ha nem kapta meg azokat az árukat vagy szolgáltatásokat, amelyekért Visa bankkártyájával vagy hitelkártyájával fizetett, még abban az esetben is, ha az eladó már megszűnt. Például, amikor egy üzlet nem veszi vissza a három számmal kisebb pólót, vagy ha törölnek egy járatot, amikor egy légitársaság tulajdonost vált. Ha nem tud megegyezni az eladóval a jogorvoslaton, és az utazási iroda vagy a biztosítás nem fedezi a bekövetkezett eseményt, próbálja meg felvenni a kapcsolatot bankjával, és kérjen chargeback-et. A chargeback nem jogi kötelezettség, ezért nem garantáljuk a sikert. Ennek ellenére jó tisztában lenni a lehetőség létezésével, mivel a Visa legalább megkéri a bankot, hogy méltányos elbírálást végezzen a kérelem benyújtása után.

5. Óvakodjon az adathalászattól

Legyen óvatos, ha kéretlen e-maileket vagy telefonhívásokat kap. Megpróbálhatják ellopni az Ön személyes adatait, beleértve a számlaszámát, a felhasználónevét és a jelszavát. Ha kétségei vannak, ne nyisson meg semmilyen hivatkozást és ne töltsön le fájlokat.

6. Használjon „tokeneket” és egykattintásos fizetést a biztonságos és egyszerű vásárlás érdekében

Amikor hozzáadja kártyáját a telefonjához vagy az üzletekből származó alkalmazásokhoz, a kártya adatait gyakran egy digitális „token” helyettesíti. Ez azt jelenti, hogy a tényleges adatokat nem tárolják sehol. Egyes webáruházak lehetővé teszik az egy kattintással történő fizetést, de ez azzal járhat, hogy be kell állítani ezt a módot, és igazolni kell, hogy Ön a kártya valódi tulajdonosa. Ezután könnyedén vásárolhat anélkül, hogy újra és újra meg kellene adnia a bankkártya adatait. Az adatok tárolása érdekében az eladóknak be kell tartaniuk a PCI DSS-ként (Payment Card Industry Data Security Standards) ismert biztonsági szabályokat. Ezek a követelmények egyértelműen meghatározzák, hogy milyen típusú adatokat gyűjthetnek – például nem tárolhatják a kártya hátulján található háromjegyű kódot. A szabályzat tartalma előírja továbbá az adatok titkosítását, hogy azokhoz illetéktelen személy ne férjen hozzá, valamint meghatározza az adatgyűjtés módjait és azt, hogy ez milyen eszközökkel lehetséges.

7. Frissítse operációs rendszerét és alkalmazását

Telepítse a legújabb szoftvereket a számítógépére, táblagépére és telefonjára. A technológiai cégek folyamatosan dolgoznak termékeik biztonságának javításán, és a rendszeres szoftverfrissítések segítenek megvédeni őket a sebezhetőségektől.

Ne feledje, hogy ha csalásra gyanakszik, felhívhatja a bankját, és értesítheti azt a történtekről. Sok esetben tanácsot adnak Önnek, hogyan kaphatja vissza a pénzét.

További információért a Visa-ról látogasson el a www.visa.hu oldalra vagy kövesse a @VisaNews-t.