Árvadász taktikák az iskolakezdéshez

2010. August 12.

Okosan készülünk az iskolakezdésre – derült ki az Árukereső friss nemzetközi online felméréséből.

A piacvezető ár-összehasonlító portál Magyarország mellett Romániában, Törökországban, Bulgáriában és Portugáliában vizsgálta a tanévkezdésre készülők vásárlási szokásait. Az öt országban több mint 2 000 fő bevonásával készült online kutatás eredményeiből kitűnik, hogy a magyar árvadászok nagy része tudatosan készül az iskolakezdéssel járó bevásárlásra. A legnépszerűbb módszer az internetes árellenőrzés: a válaszadók 40 százaléka a világhálón cirkálva keresi a legjobb ajánlatokat mielőtt a pénztárcájába vagy bankkártya után nyúlna. A magyar válaszadók csaknem 40 százaléka vásárlás előtt ellenőrzi az árakat a neten, 80 százalékuk pedig semmiképpen sem halasztja az utolsó pillanatra a bevásárlást: már nyáron megveszi a szükséges tanszereket. A törökök, a bolgárok és a portugálok 50 000 forintnak megfelelő összegnél is többet szánnak az iskolakezdésre, a bolgárok pedig jobban bízhatnak fejszámoló tehetségükben mint a portugálok, legalábbis a számológép kereslet alapján.

Iskolakezdés: 15 vagy 90 ezer forintból?

A kutatás eredményei szerint a magyarok közül arányaiban a legtöbben (a válaszadók 40 százaléka) 15 – 30 000 Forint közötti összeget terveznek költeni az iskolakezdésre. Meglepő, hogy aki magának vásárol be, kevesebbet tervez költeni, mint aki a gyerekének szerzi be a szükséges tárgyakat. A saját részre vásárlók mindössze negyede tervez 15 és 30 ezer forint közötti összeget költeni, sokan ennél is kevesebbel számolnak. Az egy gyereket iskolába indító szülők között többen, minden második válaszadó tervez ugyanekkora összeggel.

“Érdekes, hogy a kutatás tanulsága szerint két gyerek esetében nem igazán bővül a szülők rendelkezésére álló keret: a magyar válaszadók két diák tanévkezdésére összesen szintén 15 – 30 ezer forintot szánnak. Ez a jelenség talán azzal magyarázható, hogy a fiatalabb gyermek az idősebb gyermek korábbi iskolaszereit gyakran megörökli.” – mondta el Rácz István, az Árukereső marketing igazgatója.

Romániában kisebb keretből gazdálkodnak, a legtöbben összesen 5 – 15 000 Forintot, míg Törökországban, Bulgáriában és Portugáliában ennél jóval nagyobb összeget, 50 000 Forintnál többet szánnak az iskolakezdésre.

Profi segítség az árvadászathoz

Az Árukereső új aloldallal segíti az iskolakezdéshez szükséges tárgyak kiválasztásában: az www.arukereso.hu/static/iskolakezdes.html oldalon augusztus 10-étől tanszerek arzenálja, különleges – lányoknak, fiúknak, sőt, speciálisan kolisoknak összeállított – ajánlatok, illetve a legkedveltebb termékek listája várja a szülőket és a diákokat.

A piacvezető ár-összehasonlító portál az új aloldallal ismét egy lépést tett afelé, hogy vásárlási kalauzzá váljon. Itt ugyanis már nem csak ár-összehasonlításra nyílik lehetőség: az oldal professzionális vásárlási tanácsadóival is kapcsolatba léphetünk, akik hasznos tippekkel látják el az árvadászokat és egy napon belül biztosan választ adnak az érdeklődők kérdéseire.

Francia szótár és egyszarvús iskolatáska a menő

A sláger termékek természetesen mindenütt a tankönyvek, írószerek és füzetcsomagok, de Törökorszábban és Bugáriában a válaszadók 10-15 százaléka laptop, notebook vásárlását is tervezi.

Ami az egyéb tanulást segítő eszközöket illeti, a kereslet országonként mutat némi eltérést: a bolgárok például jobban bízhatnak fejszámoló tehetségükben, mint a portugálok, hiszen míg Bulgáriában a válaszadók mindössze 2 százaléka tervezi, hogy szeptemberben új számológéppel vág neki a matek feladatoknak, addig Portugáliában ez az arány már 10%.

Magyarországon a könyvek közül egy képes Francia-Magyar szótár a legnépszerűbb termék az Árukeresőn, de sokan keresik a a 10. osztályosok számára készült Sokszínű matematika tankönyvet is. A legkeresettebb iskolatáska pedig a lányok kedvence, az egyszarvús iskolatáska szett, melyet szorosan követ a második legnépszerűbb darab, a Herlitz rózsaszín csíkos virágos hátizsákja. Pendrive-ok közül  egy 8 GB-os Kingston adathordozóra keresnek rá a legtöbben, számológépek közül pedig SHARP és Casio termékek szerepelnek a toplistán.

Az Árukereső magyar oldalán 15 100 forintból már A4-es spirálfüzeteket, füzetcimkéket, gyűrűs mappát, tolltartót és iskolatáskát is vehetünk. Aki pedig még a törököknél, bolgéroknál, vagy a portugáloknál is többet szeretne költeni, 92 000 Forintért már notebookkkal, notebook táskával és nyomtatóval is gazdagodhat.