Örökítsd meg a nyarat!

2010. June 28.

Fesztiválok, családi piknikek, tengerpart, hekk, ugyebár.

Mit sem ér az egész, ha később nem tudunk dicsekedni kollégáinknak, otthon maradt családtagjainknak és barátainknak, hogy mi mennyire jól éreztük magunkat, amíg ők szétáztak, vagy izzadtak, a nagy magyar időjárástól függően…?

Állóképek az örökkévalóságnak

Persze, lehet a zsebünkben lakozó okos kis jószággal (mobiltelefon) is fotózgatni, de ha nem a pillanat hevéről szól a történet, ezt azonnal felejtsük el!

A legtöbb telefonban apró, pici, pöttömnyi szenzorka várja, hogy leképezhesse a fény töréseit, de a pici szenzor kevés fényt enged be, ráadásul a szoftveres nagyítás miatt nem csak kásásak, de pixelesek (hatalmas kockák az arcokon), elmosódottak és furcsa színűek lesznek.

Vannak, akik már kiküszöbölték ezt a problémát, építettek képstabilizátort és autofókuszt a készülékekbe, de ez még mindig félmegoldás, és ezeket a képeket nem szívesen kereteznénk be, hogy kitegyük a nappali falára.

DSLR, Kompakt, Micsoda…?!

A legjobb fotókat az úgynevezett DSLR-masinákkal készíthetjük: ezek a tükörreflexes barátaink, akiknek cserélhető objektívei lehetővé teszik, hogy minden helyzetben a megfelelő beállítást érjük el, a csúcskategóriába tartoznak – persze, ezeknek megkérik az árát.

Ezek azok a gépek, amiket a japán turisták a nyakukban hordanak az Andrássy úton.

Mivel maga a gép csak a váz, ezért mindig kell venni még egy, és még egy objektívet, vakut, állványt, és azt se felejtsük el, hogy nem épp a praktikumáról ismert ez a kategória, hiszen nem épp cipelésre tervezték: megvan a súlya is.

Ezért cserébe (és egy kis tanulással) tökéletes, nagy felbontású, éles és gyönyörűen tiszta képeket kapunk, amik miatt – ha nem egy alkalomra vásárolunk – gyorsan megtérül a befektetésünk.

A fél-kompakt gépek az idei nyár sztárjai: a Sony NEX-3 és NEX-5, valamint az Olympus PEN az úgynevezett „SLR”-kategóriába tartoznak, amikben bár nincs tükör, könnyűek, praktikusak és cserélhető objektívvel rendelkeznek.

Ezekkel már-már professzionális fotókat készíthetünk, de nem szakad le a vállunk a cipelésükkor – emellett a felhasználói élményre is nagyon koncentrálnak, így nem feltétlen muszáj bonyolult beállításokon átrágnunk magunkat ahhoz, hogy jó fotókkal gazdagítsuk házi gyűjteményünket (de a lehetőség adott rá).

A kompakt gép az, ami minden nyaraló/bulizó/sétáló fiatal és öreg mancsában helyet kap.

Ezek a kütyük kicsik, könnyűk és egyre jobbak: távolabb látnak el, egyre nagyobb képeket készítenek. De ez az a fajta, amikre költhetünk több tízezer forintot és kaphatunk cserébe akár zsákbamacskát is.

Nagyon körültekintően kell szétnéznünk a piacon és oda kell figyelnünk, mit is tud pontosan a gép, amivel dolgozni szeretnénk, mert nagyon nem mindegy, hogy a félhomályos naplemente valóban az –e, ami, vagy csak egy ködös tópartszakasz, elmosódott, szürke figurákkal az előtérben.

A neves márkák itt is megbízhatóak, egy Canon, Nikon, vagy Lumix géppel nem foghatunk mellé.

A lényeg, hogy 10 megapixelnél többet tudjon, jól jön, ha ötszörösnél nagyobb optikai zoom van benne (a digitális zoom használatakor szoktak szétesni, pixelesedni a fotók, így arra nem érdemes rábízni magunkat!), és persze: minél több lencse, annál jobb!

Nézd, Sanyika mekkorát csattant a sziklán!

Ha nem elégszünk meg a pillanatok elkapásával, forgathatunk road/home/akármilyen movie-t is egy digitális videokamera segítségével.

Nem érdemes vacakolni a kazettákkal, mini dvd-kkel: a legegyszerűbb, ha olyan gépet veszünk a nyakunkba, ami SDHC-kártyára, vagy rögtön merevlemezre rögzít, így a feleslegesen felvett perceket letörölhetjük, ezek a kamerák pedig már HD-felbontásban rögzítenek, így a méretre sem lesz panasz.

…mert a méret a lényeg: egy kisebb felbontású videó nagyfelbontású televízión szimplán csúnya képet ad, a kép részletessége pedig döntő fontosságú lehet.

A HD-méret viszont nem egyenlő a HD-minőséggel, így itt sem érdemes az ultrakompakt kategóriára voksolnunk, de egy nyugodt, kihajtható LCD-vel rendelkező tenyérgép már megfelelő minőséget képviselhet, de mindenképp érdemes tesztvideókat keresni az interneten, hogy lássuk, mit látunk később.

A DSLR / SLR fényképezőgépek is rögzítenek videót, nem egyszer HD méretben és minőségben, a videokamerák pedig fotóznak is, persze, ezekre a legtöbb a panasz – nem is erre lettek kitalálva.

Népszerűt? Drágát? Olcsót?

Az Árukereső listáján a legnépszerűbbek dobogóján a Fuji, a Nikon és a Canon végzett – már ami a fényképgépeket illeti.

Videokamerák tekintetében elsöprő sikert arat a Samsung, rögtön utána a Toshiba Camileo-ja, amivel az egyetlen probléma csak az, hogy túl messze kezdi a képet (ennél jobban nem tudjuk elmagyarázni: nem makrora tervezték), majd a Panasonic egy HDD-s eszköze.

Ezek nem véletlenül népszerűek: árban és szolgáltatásokban is hozzák a formát, de mindenképp érdemes körültekintően dönteni, hogy a következő nyarat is végigdokumentálhassuk a most beszerzett gépekkel!