Összehasonlítás az igazán alaposaknak

2010. February 18.

Mivel az Árukereső egy árösszehasonlító oldal, természetes, hogy a látogatóink célja a termékek – és nem csak az árak – összehasonlítása. Ha vásárolni szeretnénk egy méregdrága notebookot, vagy egy hűtőszekrényt, akkor mindenképpen érdemes alaposan utánajárni annak, hogy vajon mit is kapunk a pénzünkért, illetve, hogy kaphatnánk-e érte esetleg többet. Mielőtt tehát megállapodunk egy adott gyártó valamelyik konkrét modellje mellett, mindenképpen tudnunk kell, hogy pontosan mit is tud ez a modell, esetleg a többi gyártó hasonló árfekvésű típusaihoz képest. Ezt a természetes igényt elégítjük ki a legújabb funkciónkkal.

Az összehasonlítás funkció működése rendkívül egyszerű. Az Árukereső oldalon való böngészés során kiválaszthatunk több terméket is, melyek érdekelnek minket. A példában most néhány hűtőszekrényt választottam ki a termékek képe alatt található kis jelölőnégyzet segítségével. Hogy mennyit választunk, az csak rajtunk múlik, de 4-5 darabnál nem érdemes egyszerre többet kijelölni, mert nem lesz átlátható a sok megjelenő adat. Ha tehát elkezdünk a kis jelölőnégyzetekre kattintani, a képernyő alján automatikusan megjelenik egy széles kék sáv, mely tartalmazza a kiválasztott termékek képeit, és egy jól látható gombot, mely továbbvisz minket az összehasonlításhoz. A képek felett a kiválasztott termékek száma is látszik, hogy ne veszítsük el a fonalat hosszas válogatás során sem. Ha valamelyik termék esetleg mégsem tetszik, egyszerűen, a képek felső sarkán található x jelre kattintva kivehetjük az összehasonlító listából. Ha minden olyan hűtőt (TV-t, mobiltelefont, stb.) kiválasztottunk, aminek az adataira kíváncsiak vagyunk, csak egy kattintás a narancsszínű “Összehasonlítom” gombra, és már elénk is tárul a következő képernyő.

Itt láthatjuk a kiválasztott hűtőszekrények részletes adatait egymás mellett, tematikus blokkokban. Ha mégis szeretnénk további termékeket hozzáadni a bal felső sarokban található hivatkozással könnyen megtehetjük. A kiválasztott termékek sorban egymás mellett találhatók, és a lényeges paraméterek szintén sorban egymás mellett – így segítik a tájékozódást. Ha a válogatás közben arra az elhatározásra jutunk, hogy valamelyik termék biztosan nem kell nekünk, innen is egyszerűen, a kép sarkában található x jellel kivehetjük a listából. Az összehasonlító funkció sávjáról érdemes többet is beszélni, hiszen sokkal többet tud, mint amennyi elsőre látszik.

Ha esetleg nemcsak hűtőszekrényt, hanem notebookot, LCD TV-t és mobiltelefont is szeretnénk vásárolni, nem kell attól félnünk, hogy a böngészés adatai, vagy a kiválasztott termékek listája elveszik. ahogy a képen látható, a listában olyan rendszerben, mint a böngészők lapfülei minden keresésünk megmarad, és később nyugodtan visszatérhetünk rá. Sőt, a könyvjelzők közé sem kell elmenteni ezt az oldalt, a kiválasztott termékek és az összehasonlító sáv akkor is megmarad, ha kilépünk az Árukeresőből mindaddig, amíg nem töröljük valamennyi terméket az összehasonlító listából. A megjelenő adatok persze sajnos lehetnek hibásak, így ezután az alapos előzetes tájékozódás után mindig meg kell nézni a választott termék gyártójának saját honlapját is!